Noutaţi

Noutaţi (317)

”În vizită la rude” s-ar putea numi prezența elevilor clasei a XII-a A de la Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” din Rovinari însoțiți de profesoarele Valeria Roșca, Teodora Cocora, Adina Ungureanu și Cornelia Gheorghe la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, gazdă fiind bibliotecara Adina Căpitănescu. Doar așa putem să gândim această întâlnire între cele două instituții dedicate studiului și cunoașterii, mai ales că activitatea desfășurată de elevi într-o zi de ”Școală Altfel” s-a referit la Cartea - obiect, încă o modalitate de a te descoperii în și prin lectura unei cărți.

Wednesday, 20 March 2019 12:11

O SĂPTĂMÂNĂ DESPRE TEATRU, ÎN CĂRȚI

Written by

MINI EXPOZIȚIE CU VOLUME DIN DRAMATURGIA MONDIALĂ, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „CHRISTIAN TELL, GORJ, SECȚIA BELETRISTICĂ

Ziua Internaţională a Teatrului pentru copii şi tineret - 20 martie,

Ziua Internațională a Marionetiştilor şi Păpuşarilor - 21 martie şi

Ziua Mondială a Teatrului - 27 martie.

Joi, 21 martie 2019, începând cu ora 17, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, se va desfășura evenimentul dedicat Zilei internaționale a poeziei și Gala de premiere a câștigătorilor la concursul de eseuri filosofice Destine Culturale Europene, organizat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Centrul de Informare Europe Direct Gorj, concurs care îl are ca patron spiritual pe George Uscătescu ((n. 5 mai 1919, Crețești, Gorj - d. 11 mai 1995, Madrid), filozof, eseist și poet, de la a cărei naștere se împlinesc 100 de ani. 

Rezultatele Concursului de eseuri ”Destine culturale europene

GEORGE USCĂTESCU

100 de ani de la nașterea filosofului, eseistului și poetului

”TIMPUL NOSTRU ESTE TIMPUL LUI ULISE”

 

Premierea va avea loc la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, joi 21 martie 2019, orele 17, 00

PALMARES:

Premiul I - ANTONIA-MĂLINA-ECATERINA LATU, Colegiul Național ”George Coșbuc” Motru

profesoară coordonatoare Rodica Păuna

Premiul II - RUXANDRA ROȘCA, Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari

profesoară coordonatoare Valeria Roșca

                   - NICOLETA CRISTIANA ALINA VISU, Colegiul ,, Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu

profesoară coordonatoare Camelia Piscanu

Premiul III - BOGDANA – CRISTIANA BURLEA, Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Tg-Jiu

profesoară coordonatoare Elena Velțan

Mențiuni - PETRE – MIHAI BUMBARU, Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Tg-Jiu

profesoară coordonatoare Elena Velțan

                 - LIDIA BOTEZATU, Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari

profesoară coordonatoare Adina Ungureanu

Concursul este dedicat elevilor de liceu, având ca scop constituirea unui cadru deopotrivă formal şi nonformal, de consolidare a cunoștințelor și intereselor culturale și ştiinţifice ale acestora, este organizat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Consiliul Județean Gorj în parteneriat cu Centrul de Informare Europe Direct Gorj. Patronul spiritual al acestui concurs este George Uscătescu (n. 5 mai 1919, Crețești, Gorj - d. 11 mai 1995, Madrid) filosof, estetician, eseist, poet și sociolog român.

Lansat în data de 15 ianuarie 2019 și finalizat prin Gala laureaților în ziua de 21 martie 2019 (21 martie 1919 reprezentând momentul Sărbătorii internaționale a poeziei), concursul se înscrie în seria de evenimente desfășurate de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj în anul 2019.

 

Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj

Monday, 18 March 2019 13:16

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI, LA BIBLIOTECĂ

Written by

VĂ INVITĂM

LA UN RECITAL LIRIC ȘI MUZICAL

ÎNCEPÂND CU ORELE 17.00

LA SALA DE LECTURĂ A BIBLIOTECII JUDEȚENE ”CHRISTIAN TELL” GORJ

PARTICIPǍ: - MEMBRI AI CENACLULUI ”COLUMNA”

- ELEVI și PROFESORI AI LICEULUI ENERGETIC, COLEGIULUI NAȚIONAL ”TUDOR VLADIMIRESCU”și ai LICEULUI DE ARTE ”CONSTANTIN BRĂILOIU”

 

”Puține comunități se pot mândri cu o personalitate precum Ecaterina Teodoroiu care și-a jertfit viața pentru idealul național. Din paginile acestui volum cititorul avizat sau pasionatul de istorie, și nu numai, poate gasi informații interesante despre felul în care s-a reflectat viața și activitatea Ecaterinei Teodoroiu în mentalul colectiv al celor care au cunoscut-o în diferite ipostaze ale existenței. (...) Volumul de față a fost proiectat ca o pledoarie pentru cercetarea surselor memorialistice în care trebuie căutate începuturile unei istoriografii a Merelui Război... ” (Argument) 

”Conștienți de acest fapt, cercetătorii Nicolae Dumbrăvescu, Maria Orza și Ioana Orza, și-au propus să readucă în atenție chipul Eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu. Demersul lor, cu un caracter anamnetic-restitutiv, este unul cât se poate de important și potrivit în contextul Centenarului.” - consemnează în prefață Pr. drd. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu

Lansarea cărții a avut loc la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, în data de 5 martie 2019. Alături de autori au fost prezenți lector. univ. dr. Flavius Marcău (Univ. ”Canstantin Brâncuși”) și Adrian Tudor, viceprimar Târgu-Jiu. 

 

Lansarea de carte din 4 martie, de la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, a avut în vedere patru volume și o revistă.

Mihaela Albu - Armoarul cu poeme, Editura Timpul, Iași, 2018; Azi despre Ieri, interviuri, Ed. Eikon, 2018

Dan Anghelescu - Discursuri îndrăgostite, poeme, 2015 și Inefabila Povară, poeme, Editura Eikon, București, 2018;

prezentate de Marinela Pârvulescu, Maria Rocselana Verdeș și Lazăr Popescu

și

Revista ANTILETHE, revistă pentru rememorarea exilului românesc, apărută sub egida Asociației Culturale Carmina Balcanica

Page 1 of 23

Visitors Counter

915702
TodayToday1345
YesterdayYesterday1478
This_WeekThis_Week7469
This_MonthThis_Month33273
All_DaysAll_Days915702
Top