Noutaţi

Noutaţi (302)

Thursday, 21 February 2019 14:18

CONCURS DE POEZIE ON-LINE pentru elevi

Written by
Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj vă invită
să participaţi la cea de-a X-a ediţie a Concursului on-line de poezie,
organizat anual, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sărbătorită în
21 martie.
Sunday, 17 February 2019 10:15

”...Și părinții la bibliotecă”, în anul 2019

Written by
Biblioteca Județeană "Christian Tell" Gorj 
”...Și părinții la bibliotecă”.
Un proiect de succes al Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj continuă și anul acesta la Filiala pentru Copii. Astfel, joi, 7 februarie 2019, a avut loc prima întâlnire din proiectul”...Și părinții la bibliotecă”, coordonat de dna Luiza Sandu. Întâlnirea, moderată de dna Elena-Mariana Angheluță, a început cu o prezentare a proiectului și a ofertei de servicii a Filialei pentru Copii, realizată de dna Luiza Sandu și a continuat cu prezentarea unui alt proiect al bibliotecii, ”Ora să ȘTIM!”, prezentare aparținând dlui Lucian Dobroiu. În încheiere, dl Cosmin Văcaru i-a informat pe părinți despre Regulamentul privind protecția datelor personale. (D.L.)
Sunday, 17 February 2019 09:50

Expoziție de cărți despre BRÂNCUȘI

Written by

Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj

găzduiește o expoziție de cărți despre opera și viața lui Constantin Brâncuși,

o invitație pentru cei care doresc să afle cât mai multe despre Artist și Opera lui

Thursday, 31 January 2019 14:02

Proiectul ”Ora să ȘTIM” - comunicat de presă

Written by

Wednesday, 23 January 2019 14:35

FII ELEV, NU AGRESOR!

Written by

”Fii elev, nu agresor!” – ”Tineri pentru Europa!”

Prin proiectul ”Fii elev, nu agresor!” Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj și Centrul de Informare Europe Direct Gorj își propun ca de Ziua Internațională a Non-Violenței în Școli (30 ianuarie), prin intermediul voluntarilor lor, să atragă atenția elevilor liceeni din comunitate asupra fenomenului de bullying, fenomen tot mai des întâlnit în școlile din România, din păcate. Prin intermediul unei sesiuni de informare susținută de psihologul Ungureanu Adelin și al piesei de teatru-forum „Spune NU violenței în școală!”, proiectul urmărește formarea atitudinilor și comportamentelor non-violente în rândul adolescenților cu vârste între 14-19 ani.

Wednesday, 23 January 2019 11:53

EXPOZIȚIE DOCUMENTARĂ - UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Written by

Concursul de eseuri ”DESTINE CULTURALE EUROPENE”

GEORGE USCĂTESCU, profil cultural

100 de ani de la nașterea filosofului, eseistului și poetului

Tema: ”TIMPUL NOSTRU ESTE TIMPUL LUI ULISE”

-REGULAMENT-

1.         Tematică, scop şi obiective

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”CHRISTIAN TELL” GORJ și CENTRUL EUROPE DIRECT GORJ organizează concursul de eseuri filosofice dedicat elevilor de liceu, având ca scop constituirea unui cadru deopotrivă formal şi nonformal de consolidare a cunoștințelor și intereselor culturale și ştiinţifice ale acestora. Această iniţiativă propune dezvoltarea unei gândiri reflexive asupra culturii, asupra timpului și spațiului, asupra existenței umane sub aspect socio-cultural. Patronul spiritual al concursului este filosoful George Uscătescu (n. 5 mai 1919, Crețești, Gorj - d. 11 mai 1995, Madrid), filosof, estetician, eseist, poet și sociolog român, membru de onoare din străinătate al Academiei Române de la 10 septembrie 1991, inițiatorul revistei ”Destin”. 2019 este anul în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea filosofului, eseistului și poetului gorjean care a trăit și creat o bună parte din viață în Spania, în exil, așa cum au făcut și alți mari oameni de cultură români în diverse țări, în afara lagărului comunist: Mircea Eliade, Constantin Virgil Gheorghiu, Vintilă Horia, Aron Cotruş, Pamfil Şeicaru, Emil Cioran, Horia Stamatu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Ştefan Baciu, Alexandru şi George Ciorănescu ș.a.m.d..  

Principalul obiectiv al concursului este acela de a oferi elevilor oportunitatea de a scrie eseuri filosofice, adecvate unor teme stabilite.

Tema acestei ediții a concursului o constituie realizarea unui eseu de factură filosofică, având ca bază de reflecție următorul fragment: „Timpul nostru este timpul lui Ulise, timpul exilului, al căutării neîncetate a căminului pierdut; timpul profundelor dorinţe omeneşti de singurătate. Timpul oamenilor fără patrie, cari, fără încetare, caută orizonturile mărilor legendare, malurile unei insule iubite, care este Patria”(George Uscătescu – Timpul lui Ulise).

2.         Condiţii de participare

Concursul constă în realizarea unui eseu filosofic care răspunde temei propuse și se adresează elevilor (clasele IX– XII) de la colegiile și liceele din Gorj. Începând cu data de 21 ianuarie a.c. până pe 13 martie a.c., participanții vor trimite lucrările în format electronic pe adresa de e-mail  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Perioada de desfășurare: 21 ianuarie – 13 martie 2019, Gala laureaților - 21 martie 2019, la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj.

Reguli de redactare: lucrările trebuie să fie redactate în format Word, font Times New Roman, corp 12, la un rând și jumătate, cu un număr minim de 3 pagini și maxim de 6 pagini / A4, trebuie să fie originale și să aibă un singur autor. Vor fi precedate de o pagină de gardă care să indice: titlul eseului, numele și prenumele autorului, antetul proiectului ”Concursul de eseuri filosofice – DESTINE CULTURALE EUROPENE”. 

3.         Criterii de evaluare. Premii

Întrucât abordările sunt direcţionate numai spre dimensiunile tematice sugerate, în evaluarea materialelor vor fi aplicate criterii de analiză standard a eseurilor filosofice, urmărind preponderent: claritatea exprimării; respectarea temei; folosirea creativa a limbii; originalitatea poziţiei prezentate; creativitatea travaliului filosofic.

Juriul este format din specialiști în literatură, istorie și filosofie, iar lucrările se vor evalua și nota de către  fiecare membru al juriului, ierarhia stabilindu-se în funcție de media notelor obtinute. Locul desfășurării jurizării: Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj. Pentru cazuri excepționale juriul își rezervă dreptul de redistribuire a premiilor.

Vor fi acordate 3 premii, în valoare totală de 1000 de lei, oferite de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Centrul Europe Direct Gorj.     

     

Friday, 18 January 2019 12:51

TINERI PENTRU EUROPA - seară de film

Written by

Friday, 18 January 2019 12:45

ARC PESTE TIMP 1859 - 2019

Written by

Page 1 of 22

Visitors Counter

820270
TodayToday994
YesterdayYesterday1377
This_WeekThis_Week6914
This_MonthThis_Month32797
All_DaysAll_Days820270
Top