Noutaţi

Noutaţi (342)

Monday, 12 August 2019 14:28

ZI DE ZI DE ZI DE VARĂ, BIBLIOTECA DIN PARC

Written by

 AȘA A ÎNCEPUT POVESTEA...

Tuesday, 30 July 2019 11:57

Expoziție KEBER - 122

Written by

Născut în 30 iulie 1897 la Târgu- Jiu, pictorul Iosif Keber provine dintr-o familie originară din Trier (Flandra), care a emigrat în Transilvania ăn prima jumătate a sec. al XVIII-lea. Keber a făcut din arta frescei, al cărui secret de pregătire îl deținea, o preocupare materializată în mii de metri pătrați de pictură bisericească realizată începând cu anul 1923, la 25 catedrale și biserici din țară și din străinătate (catapeteasma Bisericii Ortodoxe Române din Ierusalim și panourile Bisericii Ortodoxe din Munchen).

Pentru promovarea picturii ”al fresco” și pentru calitatea de membru al Comisiei de pictură a Patrirhiei Române, la 20 iulie 1988, lui Iosif Keber i-a fost conferită distincția de merit ”Crucea Patriarhală pentru mireni”.

Cu ocazia împlinirii a 122 de ani de la nașterea artistului, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj a organizat o expoziție în sala de la mansarda nou construita, MANSARTA, cu un mic număr dintre lucrările aflate în colecția Secției de artă/ Casa memorială Iosif Keber, care începând cu luna august intră în etapa de renovare. 

MANSARTA (spațiul de conferințe și expoziții al Bibliotecii Județene ”Christain Tell” Gorj)
la prima înfățișare către public spre vedere si folosință.

Întâlnire în cadrul Festivalului StreetArt Târgu-Jiu care își propune promovarea culturii stradale și a dialogului ei cu comunitatea locală, precum și regenerarea spațiului urban, prin intermediul artei.

Thursday, 11 July 2019 13:14

”Școala de Reporteri SDG”

Written by

Fundația Progress

Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj

 

11.07.2019

COMUNICAT DE PRESĂ

”Școala de Reporteri SDG”

”Școala de reporteri SDG”, proiectul ce a avut ca scop motivarea și instruirea copiilor din mediul rural să realizeze și să promoveze conținut (audio, video, text) pentru comunitățile lor, a ajuns la final cu rezultate impresionante.

Partenerii care au susținut desfășurarea proiectului au fost bibliotecarii din cele 25 de biblioteci implicate. Fiecare club a fost alcătuit dintr-un bibliotecar și doi reporteri. 

În cele 3 luni de desfășurare, copiii au avut de rezolvat 6 provocări, ce au vizat cele 17 Obiective Globale incluse de ONU pe agenda 2030. Tinerii reporteri au realizat primul lor articol, primul video, primul vlog, primul podcast și primul lor eveniment, toate fiind în legătură cu Obiectivele Globale.

Proiectul a fost implementat în 4 județe ale țării (Sălaj, Gorj, Neamț și Vrancea), unde 50 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani au învățat pe parcursul a 3 luni să creeze conținut (audio, video, text) pentru comunitățile lor. Aceștia au realizat peste 40 de podcast-uri prin care au promovat Obiectivul Global 13 - Schimbări climatice, peste 20 de video-uri prin care au promovat Obiectivul Global 4 - educație de calitate, 19 evenimente la care au avut peste 400 de invitați și au creat provocări de tip vlog la care au adunat peste 50000 de vizualizări. Mai multe detalii despre materialele create de aceștia găsiți pe pagina web a proiectului: http://scoaladereporteri.progressfoundation.ro/

Participanții din județul Gorj au fost 13 copii susținuți de doamnele bibliotecare de la bibliotecile publice din Bărbătești, Jupânești, Turburea, Țânțăreni, Țicleni și Vladimir: Roșu Ioana, Sîrbu Adela, Bogdan Anișoara, Ionescu Iuliana, Vârdarie Adriana și Bocai Anișoara.

Fiecare copil din România merită să aibă o oportunitate prin care să înțeleagă cum poate să producă o schimbare în comunitate. Iar noi putem să oferim această șansă prin proiectele pe care le implementăm și creăm pentru generația nouă. “Școala de reporteri SDG” este un proiect unic în România. 50 de copii din 4 județe cercetează, scriu, creează conținut prin care promovează Obiectivele Globale. Discursul lor este îmbunătățit, au

argumente și întrebări noi.Alin-Gabriel Grămescu, manager proiect Școala de Reporteri SDG.

https://www.facebook.com/progressfoundation.ro/videos/351324662213658/

https://www.facebook.com/progressfoundation.ro/videos/347407739256085/

Proiectul „Towards open, fair and sustainable Europe in the world - EU Presidency Project 2019-2021 este co-finanțat de Uniunea Europeană și implementat de organizația FINGO din Finlanda, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare - FOND (România), platforma CROSOL (Croația) și Confederația Europeană de ONG-uri pentru dezvoltare - CONCORD.

Despre Fundatia Progress

Fundația Progress este o organizație neguvernamentală înființată în 2002 la Bistrița (județul Bistrița-Năsăud) ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-) incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca hub-uri (puncte focale) de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale. Fundația Progress continuă dezvoltarea competențelor bibliotecarilor și diversificarea serviciilor pentru comunitate ale rețelei de biblioteci publice realizată de programul național Biblionet, finanțat între 2009 și 2016 de către Fundația Bill și Melinda Gates. 

Alin-Gabriel Grămescu

manager proiect Școala de Reporteri SDG.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Cursul de limba engleză pentru seniorii de peste 50 de ani, organizat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Centrul de informare EUROPE DIRECT Gorj, a luat starul și anul acesta (2019) la 1 iulie. Inițiate în 2013, lecțiile de engleză predate de voluntarii de la CIED Gorj s-au bucurat de fiecare dată de succes, chiar dacă protagoniștii se aflau în perspective diferite - seniorii transformați în elevi și elevii transformați în profesori. 

Faptul că la orice vîrstă poți sa înveți lucruri noi este demonstrat cu prisosință prin aceste cursuri de inițiere în folosirea unei limbi străine, an de an în Sala de Lectură a Bibliotecii Județene cuvântul TELL a avut două semnificații. 

Tuesday, 09 July 2019 13:48

BIBLIOTECA DIN PARC, AIEVEA

Written by

Monday, 01 July 2019 13:33

BUCURIA JOCULUI, DIN NOU LA BIBLIOTECA DIN PARC

Written by

Umbră, bucurie, muzică, jocuri, desen, prieteni noi, revederea prietenilor de peste an, dans, citit, glasuri cristaline ca o cascada răcoroasă înveselind Parcul Municipal din Târgu Jiu, cam așa a arătat prima zi a noului sezon al ”Bibliotecii din Parc”, eveniment organizat. de Consiliul Județean Gorj, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Centrul de Informare Europe Direct Gorj.

Bibliotecarii și voluntarii CIED s-au străduit să revină cu o ofertă atrăgătoare pentru cei mici, devotații locuitori ai lumii jocului găsindu-și, după cum s-a dovedit, FORȚA să-și folosească neastâmpărul în mod plăcut și bine venit pentru ei, dar și pentru părinții sau bunicii care îi însoțesc. 

 

Monday, 24 June 2019 14:39

POVESTEA IEI și FLORI DE SÂNZÂIENE

Written by

Ziua IEI a fost sărbătorită luni, 24 iunie 2019, începând cu ora 11.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj.

Peste 50 de tinerii, majoritatea costumați cu ii au participat la un atelier de povești și cusături susținut de Daciana Ungureanu și Filomela Tiștere, amândouă activând în cadrul Școlii Populare de Artă Târgu Jiu.

Un reper de foarte mare valoare al artei tradiționale românești îl constituie portul popular și stilul specific al acestuia. O creație deosebită o reprezintă IA, cămașa purtată de femei dar și de bărbați, cusută cu diferite ornamentații cu forme estetice în care sunt stilizate și combinate diverse semne care poartă o încărcătură simbolistică autentică făcând trimitere la spațiul natural și mistic al României.

În prima parte a evenimentului, Daciana Ungureanu, artist plastic şi profesor de artă decorativă, a prezentat publicului impresionante ii din colecția personală, cămășile fiind deosebite atât prin varietatea motivelor cusăturilor cât și prin vechimea lor. Pentru cei care doreau să afle modul de realizare al unei ii sau să afle câteva taine din acest meșteșug, Filomela Tiștere, instructor în domeniul țesăturilor tradiționale, a exemplificat cum se poate crea o ie arătând modul de croire și coasere a unei cămăși de mai mici dimensiuni, tinerele aflate la această Sărbătoare a Iei, mânate de curiozitate au urmărit cu mare atenție aceste operații.

Lavinia Ungureanu, profesoară de chimie, pasionată de tradiții și port popular a adus câteva ii moștenite din familie și a făcut o scurtă expunere despre sărbătorirea Zilei de Sânziene sau Drăgaica dar și despre sărbătoarea religioasă ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

”Atelierul de povești și cusături” a fost organizat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Școala Populară de Artă Târgu Jiu.

Friday, 21 June 2019 08:11

POVESTEA IEI

Written by

Thursday, 20 June 2019 10:58

BIBLIOTECA DIN PARC (SEZONUL II)

Written by

Page 1 of 25

Visitors Counter

1134526
TodayToday1143
YesterdayYesterday1790
This_WeekThis_Week870
This_MonthThis_Month36965
All_DaysAll_Days1134526
Top