Noutaţi

Noutaţi (378)

Friday, 20 December 2019 08:20

GALA VOLUNTARILOR, 18.12.2019

Written by

A sosit din nou acel moment al anului când îi sărbătorim pe acei oameni minunați care dăruiesc comunității lor timp, cunoștințe, energie, bucurie. În 18 decembrie 2019, personalul Centrului de Informare Europe Direct Gorj, al Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj și colaboratorii lor s-au întâlnit într-un cadru festiv, pentru a le mulțumi și a-i premia pe VOLUNTARI pentru tot ce au realizat în anul 2019.
Gala a reprezentat cadrul perfect în care reprezentantul Fundației Progress, Alin Grămescu, să le vorbească tinerilor și să sărbătorească împreună cu ei inițativa, implicarea, dăruirea.
Evenimentul din acest an a fost presărat cu momente de poezie și muzică și a avut și un ”ingredient” special, Adelina – simbolul generațiilor viitoare de VOLUNTARI.

Wednesday, 18 December 2019 10:15

GALA VOLUNTARILOR 2019

Written by

Friday, 13 December 2019 09:12

NICHITA STĂNESCU - a 86-a elegie a noastră

Written by

 

 

 

 

 

 

A ȘAPTEA ELEGIE

 

Trăiesc în numele frunzelor, am nervuri,

schimb verdele pe galben și

mă las pierit de toamnă.

În numele pietrelor trăiesc și mă las

cubic bătut în drumuri,

cutreierate de repezi mașini.

Trăiesc în numele merelor și am

șase sîmburi scuipați printre dinții

tinerei fete dusă cu gîndul tot

după leneșe dansuri de ebonită.

În numele cărămizilor trăiesc,

cu brățări de mortar înțepenite

la fiecare mînă, în timp ce îmbrățișez

un posibil gălbenuș al existențelor.

Niciodată n-am să fiu sacru. Mult,

prea mult am imaginația

celorlalte forme concrete.

Și nici n-am vreme din pricina asta

șă mă gîndesc

la propria mea viață.

Iată-mă. Trăiesc în numele cailor.

Nechez. Sar peste copaci retezați.

Trăiesc în numele păsărilor,

dar mai ales în numele zborului.

Cred că am aripi, dar ele

nu se văd. Totul pentru zbor.

Totul,

pentru a rezema ceea ce se află

de ceea ce va fi.

Întind o mînă, care-n loc de degete

are cinci mîini,

care-n loc de degete

au cinci mîini, care

în loc de degete

au cinci mîini.

Totul pentru a îmbrățișa,

amănunțit, totul,

pentru a pipăi nenăscutele priveliști

și a le zgîria

pînă la sînge

cu o prezență.

 

10 decembrie 2019 a constituit un prilej important de a marca Ziua Internațională a Drepturilor Omului , eveniment înscris în agenda activităților organizate de ambasadorii seniori și juniori și desfășurat la MANSARTA -Biblioteca Județeană ,,Christian Tell”Gorj, în prezența reprezentanților Centrului de Informare EUROPE DIRECT GORJ, care au salutat inițiativa și au contribuit la reușita ei.

În acest context, începând cu ora 11.00, elevii și profesorii au susținut o prezentare cu titlul ,,Libertatea de gândire ca valoare europeană”, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri în fața unui public numeros, reprezentativ pentru comunitatea școlară și locală.

Astfel, în cadrul prezentării, ambasadorii juniori au susținut, prin expuneri de tip PowerPoint și discurs public, o problematică extrem de interesantă, abordând, cu prioritate, importanța Premiului Saharov, condițiile decernării lui, nominalizarea lui Ilham Tohti, în vederea premierii lui, în P.E., în 18 decembrie 2019, precum și libertatea de gândire ca drept fundamental, dar și politicile P.E. privind garantarea, susținerea și încurajarea acestei valori fundamentale.

Nu în ultimul rând, ambasadorii juniori au susținut necesitatea abordării oricărui demers reflexiv, cognitiv și interpretativ prin prisma fenomenului literar artistic. De aceea, aceștia au contextualizat recentul produs cultural, volumul ,,Exercițiul puterii – între eșec și împlinire. Arheologii ale uimirii”, apărut la Editura Niculescu, a cărui lansare a avut loc la Salonul Internațional de carte Gaudeamus, în data de 23 noiembrie 2019. La standul I.C.R. au fost prezenți la eveniment, între alții, Matei Vișniec și doamna Liliana Țuroiu , reprezentanta I.C.R. Bruxelles. Sesiunea de întrebări și răspunsuri bazată pe libertatea de gândire, a încheiat, într-un dialog viu, dinamic, această activitate. (text  preluat de pe pagina Ambasadorii Juniori - Colegiul Național ''Tudor Vladimirescu" Târgu-Jiu) 

Saturday, 30 November 2019 22:33

CULTURA ȘI TRADIȚIA DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Written by

La Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, a fost organizată vineri, 29 noiembrie 2019, în Sala de lectură o Expoziție de costume populare gorjenești. Exponatele fac parte din colecțiile personale ale bibliotecarelor CRISTINA POPESCU, LILIANA RADU, GABRIELA BĂRĂSCU. Este modul simbolic de a sărbătorii ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, cărțile și arta populară tradițională ca expresii ale spiritului românesc.

Vineri, 29 noiembrie 2019, a avut loc evenimentul închinat Sărbătorii Naționale a României ”1 Decembrie 1919), organizat și realizat de Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu Jiu. Manifestările, prezidate de prof. dr. Carmen Cosmulescu, directoare și prof. dr. Elena Cornoiu, s-au petrecut în amfiteatrul colegiului cu participarea reprezentanților Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj, ai Centrului de Informare EUROPE DIRECT GORJ și ai Bibliotecii Județene ”Christain Tell” Gorj, și Corul ”Ad Astra” și elevii Colegiului CNSH Tg-Jiu.

Saturday, 30 November 2019 21:20

Eroi români și jertfa lor pentru Marea Unire

Written by

La Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Târgu Jiu, vineri, 29 noiembrie 2019, începând cu orele 18.00, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Județului Gorj în colaborare cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Revista de istorie și cultură „Restitutio” și Asociația „Detecții” Gorj au organizat și desfășurat un frumos eveniment pentru cinstirea Zilei Naționale a României intitulat „Eroi români și jertfa lor pentru Marea Unire”.

http://universulolteniei.ro/2019/11/30/eroi-romani-si-jertfa-lor-pentru-marea-unire/?fbclid=IwAR2jhpSAtX8dCiXpzcw3kgy5PZRb97m9JanDK_Ma7vw3z0ZVAH50EljvF7c

 

j(Fotografii preluate de pe pagina Asociației CULTUL EROILOR Gorj) 

Friday, 15 November 2019 11:31

REPERE CONTEMPORANE - EVOCARE NICOLAE DIACONU

Written by

 

Page 1 of 27

Visitors Counter

1426184
TodayToday388
YesterdayYesterday1504
This_WeekThis_Week10710
This_MonthThis_Month29547
All_DaysAll_Days1426184
Top