Gorjul Cultural

Gorjul Cultural (67)

Sunday, 10 December 2017 17:00

EGOgrafia miniaturală

Written by

Din 7 decembrie 2017, pe simezele de la Muzeul Județean ”Al. Ștefulescu” Gorj poate fi vizitată și admirată Expoziția celor 37 de artiști plastici români participanți la proiectul EGOgrafia miniaturală 2017, aflat la cea de a III-a ediție. Curator al expoziției, artista plastică Dorina Cioplea.

Joi și vineri, 26 și 27 octombrie 2017, s-au desfășurat în Târgu – Jiu o serie de evenimente dedicate contextului 27 octombrie 1938 - data în care semnul lui Brâncuși s-a întrupat, prin inaugurarea Ansamblului Monumental (care mai este numit și Axa Brâncuși), și în ființa locului unde își făcea apariția lumească artistul cunoscut astăzi drept marele patriarh al sculpturii moderne (Alistair Sooke).

Începând cu ziua de joi, în Târgu-Jiu localnicii și turiștii vor putea viziona: la Galeriile Municipale de Artă din Tg Jiu expoziția de pictură „REMANENT” a artistei vizuale Maria Balea. De vineri, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” de poate vizita expoziţia „MYSTIKOSMIDEA” a sculptorului Panaite CHIFU, în dimineața aceleiași zile pornind de la Masa Tăcerii, prin Poarta Sărutului, până la Coloana fără sfârșit, participanții s-au deplasat cu scurte opriri în fața Teatrului ”Elvira Godeanu” și la Biserica Sf. Apostoli.

Manifestările au fost organizate de Primăriei Municipiului Tg-Jiu și a Centrului de Cercetare Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” și a partenerilor Filiala Târgu Jiu a UAP din România, Institutului Cultural Român și Muzeul Județean Gorj.

Saturday, 14 October 2017 18:04

Luptele de la Jiu. Reconstituire evocatoare.

Written by

Azi, 14 octombrie 2017, în în zona Parcului Central din Târgu-Jiu, s-a desfășurat un moment evocator al Bătăliei de la Podul Jiului, care a avut loc în data de 14/27 octombrie 1916. Acțiunea realizată ca parte a programului Centenarului ”Primului Război Mondial” a fost efectuată în prima parte la podul cel nou de pe ste Jiu, spațiul real al luptelor, loc unde s-au depus coroane de flori în amintirea celor ce s-au jertfit în confruntarea cu trupele germane. Cea de a doua parte a avut ca subiect reconstituirea istorico-militară cu scene din bătăliei, în amplasamentul actual al vechiului pod metalic, care face legătura cu o Insulița, loc de promenadă, acum, pentru târgujieni. Momentele de luptă au fost create cu participarea mai multor asociații Asociațiilor ”Tradiția Militară” și ”Deutsches Freikorps”, Asociația Tradiții Ostășești, Asociația IR-33 Cetatea Ardealului, Asociația 6 Dorobanți, Asociația Cercetașilor Tradiționali, Asociația Națională a Colecționarilor de Arme.. În dumă-amiaza zilei a avut loc o altă etapă a reconstituirii, la Poiana lui Mihai Viteazul din Schela Gorjului, avand ca subiect luptele din 14 și 15 octombrie 1916. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Gorj și Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj cu sprijinul Primăriei

Târgu-Jiu și Jandarmeriei Gorj.

Drumul între ”Izvorul Tămăduirii” și ”Buna Vestire”

Peste 60 de biserici pictate, participant la războaiele din 1913, și 1916-1919, Primar al Tismanei (1938 și 1940), după 1950 - încarcerat un an din cauză ca a fost considerat chiabur, trăiește în greutăți până la venerabila vârstă de 83 de ani când pictează ultima biserică, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Moi, județul Gorj (1966).

Biserica ”Izvorul Tămăduirii” din orașul Tismana, a fost, ieri, 7 octombrie 2017, punctul de început al evenimentului îndreptat către restituirea ”memoriei unui renumit, dar puțin cunoscut, pictor gorjean care și-a dedicat întreaga viață, în principal, picturilor bisericești” – așa cum era prezentat demersul de Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor  și Autorilor de Carte Gorjeni, într-un articol din ziarul Gorjeanul (5.09.2017).

Lansarea volumului ”Pictorul Gheorghe Bărbulescu”, realizat de Ion Mocioi și Florin Văideianu și apărut la Editura Academica Brâncuși din Târgu-Jiu, s-a produs la Casa de cultură, după  o slujbă de pomenire în lăcașul amintit mai înainte, de altfel și primul pe care l-a pictat Barbu D. Ghiță al cărui pseudonim este Gheorghe Bărbulescu. La finalul șirului de momente evocatoare ale personalității artistului tismănean, participanții au avut prilejul să fie martorii dezvelirii unei placi comemorative și să viziteze, la casa familiei, o expoziție cu lucrări de pictură, grafică, fotografii și obiecte care au aparținut  lui Gh. Bărbulescu. Alături de Ion Mocioi,  Florin Văideianu, Victor Troacă și primarul orașului Marian Slivilescu au fost prezenți localnici, rude ale pictorului și membrii ai Asociației Cercetătorilor  și Autorilor de Carte Gorjeni.

Gheorghe Bărbulescu  s-a născut în data de 8 aprilie 1883 în satul Gemeni, comuna Dârvarii de Sus, Județul Mehedinți și se stinge din viață la 22 martie 1969, în casa de la Tismana și fiind înmormântat în cimitirul Bisericii ”Buna Vestire” din localitate.

 

Thursday, 28 September 2017 11:18

CONCURSUL ”GORJUL TURISTIC”

Written by

   Ieri, 27 septembrie 2017, la Sala Maură a Palatului Administrativ, Consiliul Județean Gorj a organizat a doua ediție a concursului tematic „Gorjul turistic”, eveniment concordant cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Turismului. Au participat 18 echipaje formate din elevi proveniți de la instituții de învățământ din Rovinari, Bumbești-Jiu, Peștișani, Novaci, Baia de Fier, Alimpești, Turceni, Polovragi, Bumbești-Jiu, Crasna, Mușetești, Turcinești, Tismana, Bâlta. Concursul a constat din două probe, un test-grilă cu întrebări bazate pe tematica turistică gorjeană, iar cea dea doua probă fiind prezentarea în format power-point despre motivele turistice din județul Gorj. La ediția din acest, pe lângă premiile decernate de Consiliul Județean, au mai fost oferite premii speciale acordate de instituțiile partenere:  Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj, Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului ”Acasă la Brâncuși”, Revista Cult-ura.

Sunday, 24 September 2017 13:27

SUCCESUL ”LABIRINTULUI”

Written by

Trupa de teatru ”Labirint”, a Colegiului Național ”George Coșbuc” din Motru, cu reprezentația - ”Cabaretul cuvintelor” de Matei Vișniec a obținut LOCUL II la categoria Cel mai bun spectacol la ”STAGE” - International Youth Theater Festival

Scena din cadrul Cinema Dacia, între 18-24 septembrie 2017, a găzduit peste 23 de trupe în festivalul concurs, din 9 țări, ajungându-se astfel la un număr de 325 de participanți din care 117 internaționali. Anul acesta, la festival a participat și Trupa de teatru ”Labirint” a Colegiului Național ”George Coșbuc” din Motru, în compnența: Bianca Rotaru, Cristian Iordan, Corina Avram, Lorena Bresniceanu, Cosmin Alioanei, Irina Mutică, Iuliana Rîbu, Guzu Alexandru, Valentina Scînteie, Andreea Idita, Florin Răducu, Cătălina Matei, Dana Latu şi Alin Onea, coordonator Profesoara Rodica Păuna.

Acest teatru este o formă de manifestare  a Clubului de Lectură «Labirint», iar de aproximativ doi ani s-a pornit într-un proiect curajos și inedit în Gorj, punându-se la cale Teatrul senzorial, o altfel de manifestare teatrală care a avut succes în reprezentațiile ținute la Colegiul din Motru și la Biblioteca Județenă” Christian Tell” Gorj din Târgu-Jiu. Drumul început pe tărâmul artei dramatice de către elevii dela C.N. G. C. Motru, cu ani în urmă, prin parteneriatul cu Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu – Jiu și cu participările la Festivalul de teatru pentru tineret ”Stanciovici Brănișteanu” , la care au avut succes deplin prin câștigarea laurilor, iată că a trecut prin Sibiu cu o incursiune de studiu al fenomenului teatral de acolo și, acum, ajungând în Cluj cu participare efectivă la concurs cu piesa ”Cabaretul cuvintelor” de Matei Vișniec.

STAGE International Youth Theater Festival a primit distincția EFFE LABEL- REMARKABLE FESTIVAL 2017-2018. EFFE LABEL este o recunoaștere a valorii festivalului, oferită de către Asociația Festivalurilor Europene (EFA care de peste 60 de ani reunește 100 de festivaluri din peste 60 de tari ) co-finanțată de Comisia Europeană, festivalurilor care aduc contribuție în dezvoltarea și diseminrea valorilor culturale universale, schimburi de experiență și multiculturalitate. Este o distincție anuală, acordată celor mai relevante festivaluri din lume.

Unicitatea distincției EFFE LABEL 2017-2018 vine din faptul că Festivalul Stage este un festival de teatru amator pentru adolescenți, fiind unicul festival de teatru amator premiat de EFA.

Tuesday, 19 September 2017 13:48

EXPOZIȚIA ANIVERSARĂ – VALER NEAG

Written by

Din elita sculptorilor şi artiştilor decoratori contemporani, Valer Neag este una dintre cele mai pregnante şi originale personalităţi artistice. A reuşit să creeze punţi solide şi convingătoare între sculptură, ca parte a artelor focului, şi artele decorative, desfiinţând prin arta sa graniţa convenţională dintre acestea. Valer Neag a conferit sticlei valenţe sculpturale, exaltând, totodată, potenţialităţile decorative ale lemnului sau pietrei. De altfel, e aproape de neconceput o lucrare semnată de el în care să nu îmbine cu multă măiestrie materialele, punând în valoare suprafeţele şi texturile, recurgând la stilizări pline de expresivitate.

................................................................................................................................................................

Luiza Barcan (2014) într-un COMENTARIU CRITIC pe site-ul FUNDAŢIA CULTURALĂ META      http://www.sculpture.ro/fisa.php?id=587

 

După o astfel de lămurire asupra artei lui Valer Neag, nu mai rămâne loc decât de apreciat valoarea creatorului și apropierea de creația sa ori de câte ori există această posibilitate.

O astfel de șansă s-a ivit prin expoziția oferită publicului începând cu data de 17 septembrie a.c., la Muzeul Județean ”Al. Ștefulescu” Gorj, prin EXPOZIȚIA ANIVERSARĂ – VALER NEAG.

Artistul, arta și prietenii – adică o triadă aducătoare de reflexii și reflecții, pentru că dăruirea din suflet exprimat (prefigurare - transfigurare /din - spre) se transformă în dezvelire de taină și în cathársis.

Valer Neag – un însemnat aducător de semne, creațiile lui fiind precum runele – izvoditoare de înțelegere, schimbarea la față - trecerea prin etapele procesului de lămurire fiind evidentă la noi cei ce îi suntem martori. 

Wednesday, 06 September 2017 09:20

“Incursiunea în memoria pietrei” a ajuns la punctul final

Written by

Demersul de a face piatra să-și rostească sinele nu este o simplă săpătură în materie, ci o complexă trudă creatoare mijlocită de intuirea formei ascunse-n lăuntru unei geometrii dezarticulate.

Finalul taberei de sculptură, organizată de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” în cadrul Atelierelor Brâncuși, desfășurată timp de o lună (1 august – 3 septembrie 2017), a adus din nou liniștea în curtea Centrului Multifuncțional din Bârsești. Dar nu o liniște pustie, ci una rostitoare a șase povești, șase opere de artă realizate de cei șase sculptori: Gheorghe Zărnescu din România, Colin Figue - Marea Britanie, Teng Shan Chi - Taiwan şi Yoshin Ogata din Japonia, Mihai Țopescu, România, Rumen Dimitrov, din Bulgaria. 

Thursday, 24 August 2017 06:39

August de Gorj – sub semnul artelor plastice

Written by

”Incursiune în memoria pietrei” și incursiune în metamorfozele culorilor – două dintre ipostazele culturale în care se găsește Gorjul, în această ultimă lună de vară a anului 2017.

Altfel spus, Simpozionul Internaţional de Sculptură, desfășurat în perioada 1 august și 3 septembrie în Târgu-Jiu și Simpozionul Internațional de pictură, la Rânca, între 21 august și 3 septembrie, sunt două momente de intensă creație artistică aflate sub auspiciile ”Atelierelor Brâncuși” organizate de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Institutul Cultural Român.

În Târgu-Jiu, în spațiul Centrului multifuncțional de la Bârsești sculptorii Gheorghe Zărnescu şi Mihai Ţopescu din România, Colin Figue din Anglia, Rumen Dimitrov din Bulgaria, Shan-Chi Teng din Taiwan şi Yoshin Ogata din Japonia și curatorul taberei de sculptură, Vlad Ciobanu s-au aplecat deasupra pietrelor începând să le descopere spiritul ascuns înlăuntru, formele văzute cu puțin timp înainte de finalizare a lucrărilor.

La Rânca,  la Complexul “Panoramic”, participanții la Simpozionul Internaţional de Pictură: Dorin Creţu – Franţa, Katarina Djordjevic – Serbia, Elisabeth Ochsenfeld – Germania, Ileana Ştefănescu – România, Suzana Fântânariu – România şi Mirela Trăistaru – România și curatorul evenimentului, preşedintele UAP Târgu-Jiu, Vasile Fuiorea s-au predispus în dialogul dintre culoare și semnificare căutând cea mai bună expresie a armoniei plastice. La deschiderea taberei de pictură, după cum ne-a informat Adina Andrițoiu, consilier în cadrul Centrului Brâncuși, au fost prezenți, ”alături de  viceprimarul Municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, subprefectul Județului Gorj, Sorin Arjoca, managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Doru Strîmbulescu, și Excelența-Sa, domnul ambasador Viorel Moșanu, însoțit de doamna Nadia Moșanu, soția sa, a venit pentru a doua oară la Târgu-Jiu pentru a continua frumoasa colaborare pe care a stabilit-o cu orașul lui Brâncuși în domeniul schimburilor culturale. Reamintim că anul trecut Ambasada României la Minsk a organizat o foarte reușită expoziție de artă (pictură, sculptură, grafică și fotografie) cu ocazia Anului Brâncuși, la Galeriile Muzeului de Istorie din capitala Republicii Belarus, unde au expus mai mulți sculptori români”.

Lucrările realizate în cele două tabere vor fi prezentate în două expoziții de artă ce se vor vernisa în data de  3 septembrie 2017.

Tuesday, 22 August 2017 15:17

OMAGIU ”EROINEI DE LA JIU” LA CENTENAR

Written by

Page 1 of 5

Visitors Counter

360201
TodayToday463
YesterdayYesterday1126
This_WeekThis_Week5635
This_MonthThis_Month14380
All_DaysAll_Days360201
Top