Gorjul Cultural

Gorjul Cultural (73)

Începînd cu data de 17 februarie 2018, la sediul Complexului Energetic Oltenia (CEO) a avut loc dezvelirea bustului poetului Grigore Vieru, sculptură realizată de artistul plastic Paul Popescu. La eveniment au participat alături de conducerea companiei și de pensionarul Vasile Vulpe, cel care a insistat pentru realizarea lucrării, și reprezentanți ai administrației județene și locale și ai instituțiilor de cultură CJCPCT Gorj și Bibliotecii Județene Gorj. Au fost prezenți și cei doi fii ai scriitorului, Călin și Teodor Vieru. Evenimentul a fost moderat de Ion Rușeț.  

Friday, 16 February 2018 07:50

Brâncuși - anul 142

Written by

Thursday, 25 January 2018 16:29

SĂRBĂTORIND UNIREA MICĂ... în imagini

Written by

Thursday, 25 January 2018 11:25

brand de artă plastică - Brandt

Written by

   Încă o expoziție de pictură pe care nu trebuie să o ratați, la Muzeul Județean ”Al. Ștefulescu” Gorj, începând cu 23 ianuarie 2018. Artiștii plastici, Giorgiana și Corin Brandt, vin cu două abordări stilistice diferite dar constructoare de întreg tocmai prin binaritatea formelor de exprimare picturală, două modalitați - yin și yang - de a străbate calea Dao, calea artei, pentru că echilibrul unui om este susținut de aspectele sale polare. Liniaritățile dezvoltatoare de simboluri, forme tattoo, la Corin și culoarea căpătând valențe texturale ori evadari din planietatea pânzei către multidimensional - aici adăugând, desigur, implicarea emoțională a privitorului transformat în explorator al dialogului plastic oferit de Giorgiana Brandt, sunt elementele care implică, probabil, deslușirea engramelor. Firul de aur care unește fratele și sora, în acest caz este chiar arta, chiar dacă în vibrații altfel rostuite. 

Azi, 15 ianuarie 2018, la Teatrul ”Elvira Godeanu” din Târgu –Jiu, a avut loc un eveniment dedicat deopotrivă lui Mihai Eminescu și Centenarului Marii Uniri în cadrul sărbătoririi Zilei Culturii Naționale.

Manifestările au debutat cu scurtele discursuri ale oficialităților Administrațiilor Județene Gorj și Municipale și a reprezentantului Minsterului Culturii. Cuvintele exprimate s-au îndreptat către elogierea personalități marcante ale culturii românești – Constantin Brâncuși și Mihai Eminescu și înspre actul major de la 1918 al destinului României. Cu acest prilej a fost deschis oficial Programul Centenarului Marii Uniri. Și-au dat concursul artiști de la Teatrul Dramatic ”Elviara Godeanu” Tg-Jiu și orchestre de muzică, soliști și dansatori ai ansamblurilor de al Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu și Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului”. 

Sunday, 10 December 2017 17:00

EGOgrafia miniaturală

Written by

Din 7 decembrie 2017, pe simezele de la Muzeul Județean ”Al. Ștefulescu” Gorj poate fi vizitată și admirată Expoziția celor 37 de artiști plastici români participanți la proiectul EGOgrafia miniaturală 2017, aflat la cea de a III-a ediție. Curator al expoziției, artista plastică Dorina Cioplea.

Joi și vineri, 26 și 27 octombrie 2017, s-au desfășurat în Târgu – Jiu o serie de evenimente dedicate contextului 27 octombrie 1938 - data în care semnul lui Brâncuși s-a întrupat, prin inaugurarea Ansamblului Monumental (care mai este numit și Axa Brâncuși), și în ființa locului unde își făcea apariția lumească artistul cunoscut astăzi drept marele patriarh al sculpturii moderne (Alistair Sooke).

Începând cu ziua de joi, în Târgu-Jiu localnicii și turiștii vor putea viziona: la Galeriile Municipale de Artă din Tg Jiu expoziția de pictură „REMANENT” a artistei vizuale Maria Balea. De vineri, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” de poate vizita expoziţia „MYSTIKOSMIDEA” a sculptorului Panaite CHIFU, în dimineața aceleiași zile pornind de la Masa Tăcerii, prin Poarta Sărutului, până la Coloana fără sfârșit, participanții s-au deplasat cu scurte opriri în fața Teatrului ”Elvira Godeanu” și la Biserica Sf. Apostoli.

Manifestările au fost organizate de Primăriei Municipiului Tg-Jiu și a Centrului de Cercetare Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” și a partenerilor Filiala Târgu Jiu a UAP din România, Institutului Cultural Român și Muzeul Județean Gorj.

Saturday, 14 October 2017 18:04

Luptele de la Jiu. Reconstituire evocatoare.

Written by

Azi, 14 octombrie 2017, în în zona Parcului Central din Târgu-Jiu, s-a desfășurat un moment evocator al Bătăliei de la Podul Jiului, care a avut loc în data de 14/27 octombrie 1916. Acțiunea realizată ca parte a programului Centenarului ”Primului Război Mondial” a fost efectuată în prima parte la podul cel nou de pe ste Jiu, spațiul real al luptelor, loc unde s-au depus coroane de flori în amintirea celor ce s-au jertfit în confruntarea cu trupele germane. Cea de a doua parte a avut ca subiect reconstituirea istorico-militară cu scene din bătăliei, în amplasamentul actual al vechiului pod metalic, care face legătura cu o Insulița, loc de promenadă, acum, pentru târgujieni. Momentele de luptă au fost create cu participarea mai multor asociații Asociațiilor ”Tradiția Militară” și ”Deutsches Freikorps”, Asociația Tradiții Ostășești, Asociația IR-33 Cetatea Ardealului, Asociația 6 Dorobanți, Asociația Cercetașilor Tradiționali, Asociația Națională a Colecționarilor de Arme.. În dumă-amiaza zilei a avut loc o altă etapă a reconstituirii, la Poiana lui Mihai Viteazul din Schela Gorjului, avand ca subiect luptele din 14 și 15 octombrie 1916. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Gorj și Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj cu sprijinul Primăriei

Târgu-Jiu și Jandarmeriei Gorj.

Drumul între ”Izvorul Tămăduirii” și ”Buna Vestire”

Peste 60 de biserici pictate, participant la războaiele din 1913, și 1916-1919, Primar al Tismanei (1938 și 1940), după 1950 - încarcerat un an din cauză ca a fost considerat chiabur, trăiește în greutăți până la venerabila vârstă de 83 de ani când pictează ultima biserică, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Moi, județul Gorj (1966).

Biserica ”Izvorul Tămăduirii” din orașul Tismana, a fost, ieri, 7 octombrie 2017, punctul de început al evenimentului îndreptat către restituirea ”memoriei unui renumit, dar puțin cunoscut, pictor gorjean care și-a dedicat întreaga viață, în principal, picturilor bisericești” – așa cum era prezentat demersul de Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor  și Autorilor de Carte Gorjeni, într-un articol din ziarul Gorjeanul (5.09.2017).

Lansarea volumului ”Pictorul Gheorghe Bărbulescu”, realizat de Ion Mocioi și Florin Văideianu și apărut la Editura Academica Brâncuși din Târgu-Jiu, s-a produs la Casa de cultură, după  o slujbă de pomenire în lăcașul amintit mai înainte, de altfel și primul pe care l-a pictat Barbu D. Ghiță al cărui pseudonim este Gheorghe Bărbulescu. La finalul șirului de momente evocatoare ale personalității artistului tismănean, participanții au avut prilejul să fie martorii dezvelirii unei placi comemorative și să viziteze, la casa familiei, o expoziție cu lucrări de pictură, grafică, fotografii și obiecte care au aparținut  lui Gh. Bărbulescu. Alături de Ion Mocioi,  Florin Văideianu, Victor Troacă și primarul orașului Marian Slivilescu au fost prezenți localnici, rude ale pictorului și membrii ai Asociației Cercetătorilor  și Autorilor de Carte Gorjeni.

Gheorghe Bărbulescu  s-a născut în data de 8 aprilie 1883 în satul Gemeni, comuna Dârvarii de Sus, Județul Mehedinți și se stinge din viață la 22 martie 1969, în casa de la Tismana și fiind înmormântat în cimitirul Bisericii ”Buna Vestire” din localitate.

 

Page 1 of 6

Visitors Counter

462022
TodayToday608
YesterdayYesterday951
This_WeekThis_Week514
This_MonthThis_Month20856
All_DaysAll_Days462022
Top